luni, 19 noiembrie 2012

INTÂLNIRE BILATERALĂ ÎNTRE FILIALELE BACĂU ŞI SUCEAVA CU OCAZIA ZILEI “BASTONULUI ALB”




INTÂLNIRE BILATERALĂ ÎNTRE FILIALELE BACĂU ŞI SUCEAVA CU OCAZIA ZILEI “BASTONULUI ALB”

15 OCTOMBRIE 2012


        Cu ocazia sărbătoririi “Zilei Bastonului Alb” a avut loc o întâlnire bilaterală între filialele Bacău şi Suceava ale A.N.R. Evenimentul s-a desfăşurat la sediul Filialei Suceava şi a reunit membri şi însoţitori ai acestora de la ambele filiale. Filiala Bacău a organizat cu această ocazie o excursie la care au participat aproximativ 50 de membri şi însoţitori ai acestora, alături de colectivul filialei.
       Primul popas a fost la Târgul de Toamnă “Produs în Bucovina” care s-a desfăşurat in Suceava. Aici participanţii s-au delectat cu produse bio din carne şi lapte dar şi cu numeroase dulciuri. La acest tărg au fost oferite vizitatorilor  preparate din carne, specialităţi tradiţionale, preparate la grătar, caşcaval, şvaiţer, balmoş, brânzeturi, cozonaci, prăjituri, miere de albine, îngheţată şi alte dulciuri, suc de mere, fructe, legume, bere şi bere de casă. Tot la aceasta expozitie au fost prezenţi şi meşterii populari din judeţul Suceava, care ofereau spre vânzare icoane, lucrări în lemn, împletituri, haine, ţesături şi multe altele.
        Următorul popas a fost la Mănăstirea Gura Humorului. Biserica mănăstirii Humor se numără, alături de bisericile Voroneţ, Moldoviţa, Arbore şi Suceviţa, printre cele cinci ctitorii împodobite peste tot, in interior şi exterior, cu fresce bizantine, prin care se disting de toate celelalte biserici de acest fel din lumea ortodoxă. Biserica a fost zidită in anul 1530 de Toader Bubuioc, mare logofat şi membru al divanului Moldovei şi, sotia sa, Anastasia. Sfântul lăcaş se inalţă la o distanţă de vreo 300 de metri de ruinele unei mai vechi biserici mănăstiresti a cărei construcţie a fost realizată incă de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432). O altă mănăstire celebră şi minunată ce a fost prinsă in circuitul de vizitare a fost Manăstirea Voroneţ. Mănăstirea Voroneț este situată în satul cu același nume, la 36 km de Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale lui Ştefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai patru luni și jumătate ceea ce constituie un record pentru acea vreme. Legenda “originii” bisericii unește pe vecie două mari personalități în destinul nostru național: ctitorul mănăstirii Ștefan cel Mare și cuviosul părinte Daniil, primul stareț al mănăstirii, unul din cei mai mari sfinți pe care i-a odrăslit pământul Moldovei, sihastru și duhovnic vestit.O sfântă candelă aprinsă veghează mormântul Sfântului Daniil Sihastru de unde obștea mănăstirii ia binecuvântarea pentru slujbele de dimineață, după-amiază, și de la miezul nopții. Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ştefan cel Mare, anul 1496. În scenele din altar și din naos artistul a urmărit să redea îndeosebi sensul teologal al imaginilor, realizând un ansamblu solemn, dar cu vădit caracter de monumentalitate. Pictura exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareş, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viață, însuflețite, firești. Frescele se disting prin coloritul lor viu, apropiat de cel al naturii înconjurătoare și în care predomină verdele și albastrul, celebrul “Albastru de Voroneţ”.
           Rarăul, cu Pietrele Doamnei a fost urmatorul loc de popas şi agrement.  Munții Rarău - Giumalău constituie o zonă turistică de mare importanță în cadrul Carpaţilor Orientali fiind formată din două masive strâns legate a căror importanță pentru turism derivă din următoarele aspecte: varietatea peisajelor naturale impuse de relief și vegetație şi din accesibilitatea determinată de prezența culoarelor de vale ce încadrează cele două masive montane. Aici se găsesc două centre turistice de mare însemnătate ce se află la periferie (Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei), ce constituie puncte de plecare pentru principalele fluxuri de turiști. Muntii Rarău-Giumalău fac parte din Munții Bucovinei fiind situați în nordul Carpaţilor Orientali în bazinele hidrografice superioare ale Moldovei și Bistriței. Grupul a urcat pană la cabana de la baza Pietrelor Doamnei. Rezervația Pietrele Doamnei este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în judeţul Suceava, pe teritoriul administrativ al orașului Câmpulung Moldovenesc. Aici membrii filialei Bacău au făcut fotografii şi s-au odihnit sau au luat câte o gustărică.
           De pe aceste locuri mirifice ne-am îndreptat către Pensiunea Angela din Vatra Dornei. Aici a fost noaptea de cazare de 14 spre 15 octombrie. Drumul cu autocarul a fost minunat, a fost multă distracţie şi voie bună, s-a cântat şi s-au spus bancuri. Spre seară am ajuns la pensiune. Aceasta este situată la 1200 m de centru oraşului Vatra Dornei, la ieşirea spre Bistriţa. Pensiunea are o superbă privelişte şi este inconjurată de munţi. Ea este situată la 200m faţă de şosea intr-o oază de linişte. Încă de la sosire am fost întâmpinaţi cu caldura şi afectiune de către administratorii acestei cazări. După ce toată lumea s-a cazat a urmat o petrecere minunată la pensiune, cu concursuri de dans, jocuri amicable de table, sah, rummy. Fiecare a servit masa şi s-a delectat prin dans, glume şi voie bună. După o noapte frumoasă, dimineaţa am pornit din nou la drum către Filiala Suceava a A.N.R.
            Aici am fost primiţi cu căldură si voie bună. S-au desfăşurat cupe amicale la table, skandenberg, şah şi rummy. Întrecerile au avut loc între membrii filialei Bacău şi cei din Suceava. La finalul acestor cupe, toată lumea a fost câştigătoare prin scopul activitaţii: socializare şi serbarea “Bastonului Alb”. Pe toată durata activitaţii am fost încăntaţi de către Taraful Filialei Suceava şi de către artiştii filialei noastre, printre care se numără Viorel Zvîncă, Petrică Avădănii, Ionuţ Brebene, Sandu Costică şi mulţi alţi artişti ai filialei din Suceava. Participanţilor le-a fost prezentată istoria “Bastonului Alb” şi s-a servit apă minerală, suc, cafea, diferite gustări.
          Acţiunea s-a derulat pe parcursul a două zile, 14-15 octombrie a.c. şi a fost o reuşită din toate punctele de vedere. Participanţii au avut parte de distracţie şi voie bună, ingredintele principale ale unei acţiuni reuşite din partea ambelor filiale implicate în acest proiect.
          Imagini de la această acţiune puteţi viziona pe canalul YouTube BASARAB PARTY sau accesînd link-ul Întâlnire bilaterală Bacău-Suceava.

                                       
                                       Un articol de BOGDAN BASARAB
                                       Imagini          BASARAB PARTY





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Search