marți, 15 iulie 2014

SOCIETATE

Nevăzătorii din judeţ, în concurs de memorat
„Ştefan cel Mare" a fost tema concursului organizat la Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti" din Oneşti de Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Judeţeană Bacău. In condiţiile în care de la moartea domnitorului s-au Implinit 510 ani, concursul a fost prefaţat de prezentarea cărţii „Borzeşti 1904, semnată de inginerul oneştean Gheorghe Bogza, un căutător al mărturiilor istorice despre această vatră trotuşeană. Despre apariţie a vorbit şi Corneliu Cristea, care a scris „cuvântul inainte": „acest volum ne aduce in lumina prezentului ceva din măretia Evului Mediu Moldovenesc şi ne face să ardem în adoratie", apoi a urmat o doină, interpretată de către Elena Dumitru din Oneşti: „Măi băiete, cine eşti / Şi ce faci pe la Borzeşti?/ Ce te grăbeşti aşa tare / Doar n-ai fi Ştefan cel Mare:r, Dumitru, care e nevăzătoare, continuând intr-un costum popular: „Luaţi-vă-n brate copiii / Ca pe strategice arme Veniti cu totii la Putna / Unde Măria Sa doarme!". Competiţia a fost deschisă de bibliotecarul băcăuan Eugen Şendrea: „Concursul pune in evidenţă personalitatea voievodului Moldovei, Stefan cel Mare, pentru că de o bună bucată de vreme istoria a fost lăsată de izbelişte.
Se ştie mai mult despre prezentatoarea tv Andreea Esca decât de marii noştri domnitori. Prezenta lui Ştefan cel Mare este vitală la Oneşti şi pe meleagurile moldave, şi nu numai în iulie. când e comemorată moartea sa, ci totdeauna!"
Şi-a intrat apoi în rol, pentru stabilirea căştigătorului, examinatorul Bogdan Florin Basarab. Cei opt participanţi care au răspuns la întrebări de 10, 20, 30, 40 şi 50 puncte sunt: Angelica Roca (Faraoani), Ana Maria Cloşcă (Moineşti), Mihai Furtună (Bacău), Costel Lazăr (Ştefan cel Mare) şi oneştenii Gheorghe Brumă, Floarea Baltă, Emil Neaga şi Luminiţa "Fărlungeanu. Şirul lung al întrebărilor a inclus şi fragmente de scrieri ale cronicarilor, iar concurenţii au avut la dipoziţie un material audio de peste o oră, reuşind să contureze personalitatea voievodului şi prin lucrurile mai puţin cunoscute din perioada sa. Pentru 50 de puncte, concurenţii au evocat vizita lui Ştefan cel Mare la Borzeşti, când „judecând că bătrănul stejar şi-a îndeplinit menirea, ramurile sale fiind stropite cu sânge, a poruncit să i se dea foc", iar trunchiul său să fie masa altarului unei frumoase biserici. Căştigătorii au fost: Mihai Furtună (Bacău, 140 puncte), Luminiţa Tărlungeanu (Oneşti, 130 puncte) şi Angelica Roca (Faraoani, cu 120 puncte). Mihai Furtună: „Am avut multe emotii, pentru că intrebările au fost grele. Nu mă aşteptam să căştig, deoarece in ultima vreme nu am mai participat la concursuri, Materialul audio a fost destul de complicat, iar concursul s-a bazat pe rnemorare mecanică. As zice că ar trebui schimbat genul acesta de concursuri, bazate pe memorie, să primeze cunoştintele dintr-un anumit domeniu." Luminiţa Tărlungeanu: „Nu ies in scenă» dacă nu sunt bine pregătită. E foarte important să fac un lucru bun. Este primul concurs la care particip şi ideea mi se pare deosebită. Presupune însă un efort destul de mare, pentru ca să poti asimila toate inforrnatiile materialului auditiv". Cu acelaşi lucru — „folosirea foarte mult a memoriei - s-a confruntat şi Angelica Roca, participantă la mai multe competiţii, printre care şi „Prietenii cărtii Braille". Concluzia i-a aparţinut Elenei Popa, secretar executiv al Filialei Judeţene Bacău a ANR: „Concursul a dat posibilitatea prezentării unei alte imagini privind persoanele cu handicap vizual.
lon Moraru
redactie@onestiexpres.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Search